Page 1 of 1 in the kava category
# Sunday, 15 April 2012
# Tuesday, 28 February 2012

Kaip kavos tirsciai pravers jums buityje

Tikriausiai ir jūs kaip dauguma žmonių mėgstate kavą? Ir išgeriate bent porą puodelių per dieną? Neskubėkite išmesti likusių tirščių. Juos dar galima panaudoti buityje.

1. Šveitiklis kūnui.

Kavos tirščiuose lieka nė kiek ne mažiau vertingų medžiagų, fermentų ir antioksidantų kaip pačioje kavoje. Jie pravers odai. Iš kavos tirščių galima pagaminti puikų šveitiklį, nuvalantį ir pamaitinantį odą vertingomis medžiagomis. Išsaugokite nuo poros kavos puodelių likusius tirščius ir, kai eisite į dušą, išsitrinkite jais kūną. Po poros minučių nuplaukite šiltu vandeniu. Oda taps glotni ir švelni.

2. Atspalvį suteikiantis tonikas plaukams.

Rudiems ir juodiems plaukams kava suteikia gražų atspalvį ir žvilgesį. Perplaukite išplautus plaukus šviežia, šiek tiek atvėsusia kava .

3. Priemonė nuo pleiskanų.

Jei norite atsikratyti pleiskanų, įtrinkite kavos tirščius tiesiai į galvos odą. Palaikykite 3–5 minutes ir kruopščiai nuplaukite.

4. Oro gaiviklis virtuvėje.

Kartais virtuvėje tvyro nemalonus kvapas, sklindantis iš kriauklės nutekamosios angos. Šio kvapo atsikratysite, jei sykį per savaitę išvalysite nutekamąjį vamzdį kavos tirščiais. Įberkite į angą pusę stiklinės kavos tirščių ir užpilkite litru verdančio vandens. Jei nemalonaus kvapo virtuvėje priežastis nežinoma, galite pabandyti atgaivinti orą pakaitindami keptuvėje šiek tiek kavos tirščių.

5. Kvapų naikinimo priemonė.

Kava pasižymi nuostabia savybe naikinti nemalonius kvapus. Išdžiovintus kavos tirščius sudėkite į mažus medvilninius maišelius ar medžiagos skiauteles, užriškite ir padėkite į spintą, spintelę, podėlį, rūsį, šaldytuvą ar kitur, kur atsiranda nemalonūs kvapai. Po mėnesio pakeiskite. Tokie kavos tirščių maišeliai panaikina ir nemalonų batų kvapą.

6. Priemonė odos gaminiams.

Rudos ir juodos spalvos rankines, striukes, pirštines, pinigines iš natūralios ir dirbtinės odos galima išvalyti ir atnaujinti į marlę suvyniotais drėgnais kavos tirščiais.

7. Šveitimo priemonė.

Kavos tirščiai gali pasitarnauti kaip puiki ekologiška šveitimo priemonė puodams ir keptuvėms. Jie lengvai nušveičia pridegusius riebalus.

8. Pabarstai nuo kačių. 

Katinėlis įprato šlapintis į gėlių vazoną? Ar ant kojų kilimėlio? Nuo tokių negražių darbų jį lengvai atpratinsite kavos tirščiais. Sumaišykite išdžiovintus kavos tirščius su nutarkuota apelsino žievele ir išbarstykite ten, kur katės nepageidaujamos.

9. Skruzdėlių išvaikymo priemonė.

Skruzdėlės kaip ir katės nepakenčia kavos kvapo. Jei skruzdėlės įsiveisė netinkamoje vietoje, pabarstykite kavos tirščių ant jų takų ir jos daugiau nekankins.

10. Puikios trąšos.

Kavos tirščiai gali būti naudojami kaip puiki ekologiška trąša lysvėms. Taip patręštose lysvėse ypač gerai auga morkos ir ridikėliai. Prieš sėją sumaišykite morkų ir ridikėlių sėklas su kavos tirščiais ir berkite į dirvą kartu. Kava apsaugos daržoves nuo kenkėjų.

11. Priemonė židiniui valyti.

Jei turite židinį, tai žinote, kaip sunku išsemti iš jo pelenus, kad nedulkėtų. Pabarstykite ant pelenų sudrėkintų kavos tirščių, ir galėsite juos švariai išsemti.

12. Subtilus prieskonis.

Kava sėkmingai naudojama kepant kepinius ir gaminant desertus. Tačiau retas žino, kad kava tinka mėsai marinuoti. Ji suteikia mėsai minkštumo ir malonų aromatą.

#    Comments [0] |
# Wednesday, 22 February 2012

Su kava moterisku hormonu antpludis

Puodelis kavos sušildo ir tonizuoja, tačiau per gausiai ją siurbčiojant – kenkia. Norėdami tai įrodyti mitybos specialistai pasitelkia naują argumentą: pasirodo, kava didina estrogenų kiekį, o tai susiję su krūties vėžio rizika.

Fiziologė ir biochemikė prof. Domicelė Mikalauskaitė jau daug metų negeria kavos. „Nustojau vartoti, kai perpratau žalingą jos poveikį“, – aiškina mitybos specialistė. Pasak profesorės, pastaruoju metu pasirodė naujų duomenų apie neigiamą sudėtinių kavos komponentų poveikį organizmui.

Grūmoja krūties vėžys

Pirmiausia D.Mikalauskaitė primena jau anksčiau įrodytas tiesas. Kad vartojant daug kavos, tirštėja kraujas ir didėja miokardo infarkto rizika. Kad ji skatina vandens išsiskyrimą iš organizmo, o tai lemia skysčių trūkumą. Kad geriant daug kavos, skatinamas kalcio išsiskyrimas iš organizmo ir didinamas jo poreikis. Be to, nustatyta, kad kavos perteklius didina homocisteino koncentraciją kraujyje ir taip prisideda prie aterosklerozės vystymosi bei širdies ir kraujagyslių ligų gausėjimo.

Deja, kaip rodo statistika, onkologinių ligų nuolat daugėja. Pasirodo, moteris puolantis krūties vėžys siejamas ir su nesaikingu kavos vartojimu. Tam turi įtakos estrogenų koncentracijos pokyčiai, kuriuos skatina skrudintose kavos pupelėse esanti medžiaga trigonelinas.

Estrogenai viršija normą

Žaliose kavos pupelėse yra nemažai kofeino ir apie procentą biologiškai aktyvaus trigonelino. Skrudinant pupeles aukštoje temperatūroje šios medžiagos pagausėja. Kuo kava labiau skrudinta, tuo joje daugiau trigonelino.

„Neseniai atrasta, kad trigonelinas yra fitoestrogenas, kuris gali skatinti krūties navikinių ląstelių atsiradimą ir augimą. Šis poveikis priklauso nuo jo kiekio, gaunamo su kava. Mažos dozės trigonelino žalos nedaro. Tačiau geriant kavą per dažnai, kyla pavojus sveikatai. Todėl reikėtų vengti šios biologiškai aktyvios medžiagos kaupimosi organizme ir nepiktnaudžiauti kava“, – įspėja D.Mikalauskaitė.

Mokslininkei kelia nerimą tai, kad jaunos merginos dabar labai mėgsta gurkšnoti kavutę, o kaip tik joms ir pavojingiausias estrogeno gamybos skatinimas kava. „Be abejo, tada pagerėja nuotaika, pagausėja hormonų. Kai šis gėrimas tampa tarsi narkotiku, estrogenų koncentracija viršija nustatytas normas. Kad dabar mažiau paisoma dvasinių vertybių, manyčiau, irgi gali būti susiję su gausiu kavos vartojimu“, – sako D.Mikalauskaitė.

Sveika su saiku

„Žinoma, niekas nedraudžia gerti kavos. Tačiau, kaip ir vartojant bet kurį kitą produktą, yra tam tikros ribos. Fiziologinė kavos norma - 300 ml per parą. Akivaizdu, jog dabar jos išgeriama gerokai per daug ir pasaulyje, ir Lietuvoje“, – pabrėžia mitybos specialistė.

Profesorė sutinka, kad kava turi nemažai ir teigiamų savybių. Pavyzdžiui, joje yra antioksidantų, kurie veikia profilaktiškai. Tačiau didelė grupė JAV mokslininkų įrodė, kad toks veikimas būdingas tik iki menopauzės.

#    Comments [0] |
# Sunday, 29 January 2012

Ar mokate paruosti tirpia kava

Daugelis tirpios kavos gėrimą painioja su kava ir, netinkamai jį paruošę, nusprendžia, kad tirpi kava nėra jiems skirta arba tiesiog ją nuvertina. Keletas labai paprastų patarimų padės tinkamai paruošti tirpią kavą ir mėgautis tikruoju jos skoniu, kvapu bei išvaizda.

Visų pirma tirpios kavos nereikia plikyti. Nors labai panaši į kavą, tačiau jos negalima užpilti verdančiu vandeniu, nes vietoje gardžios putos išvysite srutas primenantį vaizdą. Užvirinus vandenį tiesiog reikia šiek tiek palaukti, kol vanduo atšals bent jau iki 80 laipsnių.

Lėtai užpilant karštu vandeniu, reikia nuolat maišyti, kad tirpti kava nesuliptų į gumulėlius, o iškilusius miltelius būtų galima panardinti į vandenį.

Tinkamai paruoštos tirpios kavos puodelis pasipuoš stora puta, ant kurios galima užbarstyti šokolado drožlių.

#    Comments [0] |