Page 1 of 1 in the saltis category
# Monday, 13 February 2012

Kovoti su salciu pades chai latte

Kaip sušilti už lango siaučiant šalčiui, kai tesinori likti namie, įsisupti į vilnonį užklotą, pasiimti gerą knygą ir gurkšnoti ką nors šilto?

Siūlau išbandyti vis labiau Europoje populiarėjantį gėrimą „chai latte“ – gausiai prieskoniais pagardintą juodąją arbatą su pienu.

Ji dar kitaip vadinama „masala chai“ – prieskoniuota arbata.

Aš šią aromatingą arbatą atradau palyginti neseniai – komandiruotės į Švediją metu.

Rekomendavo kolega. Sako: „Paragauk. Mano žmona Norvegijoje tokią labai pamėgo gal ir tau patiks?“

Paragavau ir nenusivyliau.

Ši ypatingai aromatinga arbata gaminama iš indiškų prieskonių, kuriuos indai sutrina patys.

Tikima, kad „chai latte“ turi gydomųjų savybių.

Kokie prieskoniai dedami į arbatą ir kaip ji ruošiama, priklauso nuo kiekvieno regiono ar net šeimos papročių.

Tradiciškai arbata ruošiama maišant skirtingas, taip vadinamų, karštųjų prieskonių rūšis: imbierą, kardamoną, taip pat cinamoną, žvaigždanyžį ar pankolį.

Paprastai kardamonas yra aukščiausia nata, lydima tokių prieskonių, kaip gvazdikėliai, imbieras ar juodieji pipirai. Pastarieji dveji arbatai suteikia ypatingo aromato, aštroko skonio ir gydomųjų savybių.

Kaip minėjau, arbatos ruošimo būdai gali skirtis, priklausomai nuo šeimos tradicijų.

Vienos šeimos mėgsta viską iškart sumaišyti ir virti, kitos iš pradžių ilgiau paverda prieskonius, trečios – pirma suberia arbatžoles ir tik gėrimo ruošimo pabaigoje sudeda prieskonius.

Plačiausiai žinomas „masala chai'' paruošimo būdas yra sumaišyti po pusę puoduko pieno ir vandens ir pakaitinti. Tuo pat metu gali būti įdėta ir cukraus ar medaus.

Vėliau beriami prieskoniai (masala), kuriuos paprastai sudaro kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras ir pipirai.

Šis mišinys užverdamas, pridedant juodosios arbatos arbatžolių.

Tada arbata nuimama nuo ugnies, uždengiama ir taip palaikoma apie 10 minučių, leidžiant juodajai arbatai įsigerti.

Receptų, kaip paruošti „chai latte“, – daugybė. Juose paprastai būna preciziškai išvardinta, kiek grūdelių kardamono, gvazdikėlių ar pipirų įberti, kiek vandens ar pieno įpilti.

Kadangi Indijoje „chai latte“ paruošimo būdas priklauso nuo ją gaminančios šeimos tradicijų, siūlau ir aš nedaryti visko itin tiksliai, nepabūgti improvizuoti, susikurti savą receptą.

Aš pati, perskaičiusi kelis skirtingus receptus, prieskonius į arbatą bėriau savo nuožiūra ir, manau, kad ji gavosi visai gardi.

#    Comments [0] |